Първата карта от тестето не му допада на Негреану. А на теб?

Даниел Негреану за правилото първата ръка от тестето

За нула време едно турнирно покер правило се превърна в най-коментираната тема в света на покера.

По време на EPT Барселона небезизвестният Даниел Негреану нарече правилото за първата карта от тестото "супер глупаво". Това стана, след като в една ръка картите му бяха прибрани, защото не седял на стола си по време на Хай ролер турнира. Случката провокира много реакции и разпали разгорещени спорове, заради едно малко широчко определение в правилото.

Какво гласи правилото "първата карта от тестето"

Ето как е дефинирано в правилника на Асоциацията на турнирните директори (TDA):

TDA 29: At Your Seat

Играч трябва да е на мястото си при раздаването на първата карта в първоначалното раздаване. В противен случай ръката му се обявява за невалидна. Ако играчът не е на мястото си в този момент, не може след това да гледа картите си и дилърът ги прибира след първоначалното раздаване. Ако играчът е на блайнд позиция, от стака му се вземат съответните чипове за покриване на блайнда и антето. В стъд игра, ако на играч се раздаде bring-in карта, от стака му се взима bring-in стойността. Играч трябва да е на мястото си, за да поиска засичане. "At your seat" означава да си около стола. Това правило не важи за играчи, които участват в ръка и станат от своя стол в хода на ръката.

Във въпросната ръка, Негреану е бил на малкия блайнд и метнал напред чиповете за задължителния залог. Според него той стоял до стола си, когато била раздадена първата карта от тестето и след като приключил с раздаването дилърът прибрал картите му, въпреки че Негреану бил там.

Негреану се развикал на дилъра (и на персонала) и след това просто влязъл all-in в следващата ръка. Елиминирали го, пуснал се отново и в крайна сметка за малко да спечели турнира, като завърши на второ място.

Егати случката...

Негреану вече разказа своята версия в нашия PokerNews Podcast и ето сентенцията на коментара му за правилото:

"Със сигурност всеки покер играч, който мисли нормално, ще се съгласи."

Проблемът в случая с Негреану е, че раздразнението му идва не от правилото, а от начина, по който е било приложено. Просто, за да е всичко коректно по време на игра, турнирните директори трябва да се грижат всички дилъри да познават добре и прилагат коректно правилата.

Но какво точно означава това "within reach of your chair" в текста на правилото? Около стола не е много точно дефинирано и затова позволява дилърски интерпретации и грешки. Точно тук е слабото място на това правило и като че ли точно там асоциацията трябва да пипне.

И нали си е шегаджия, за да спази правилото, след като се прекупил в турнира, когато ставал от стола си, Негреану го помъквал със себе си. Така, според него, технически той отговарял на изискването "at his seat", защото е "within reach of his chair" :).

Защо е променено от "IN your seat" на "AT your seat"?

Отговорът е, за да не са в нарушение играчите, които се стават просто да разкършат рамене или тези, които имат физически проблеми и не могат да седят продължително време.

Така или иначе, "около стола" си е малко широчко понятие, което доведе и до тази история. На Негреану явно че "първата карта от тестето" не му допада. А на теб?

Свързани статии

Свързани играчи

Коментари

  • Sims77 Sims77

    Според мен, стола въобще не трябва да участва като някаква отправна точка. По-скоро това трябва да е масата за игра.
    Тва да си зад стола, да се разкършваш и да ти мъкнат картите е тъпо.

  • margenov margenov

    Ако си плътно до стола си ( опрян в него ) не трябва да ти фолдват ръката. Ако си зад стола си и нямаш допир до него, тогава би трябвало да ти фолдват ръката.

Прочетете 2 коментар(и) по тази статия

Какво мислиш?
Регистрирай се, за да оставиш коментар, или се впиши с facebook